Antivirus
Spyware
Požarni zid
Druga orodja
Nasveti
Forum
Kontakt
 
Spletni Portal Primorske
Veha.net d.o.o.
 
Nasveti ::
Nekaj uporabnih nasvetov za uporabnike Windows operacijskih sistemov.

:: Varni zagon
Sistem v varni zagon zaženemo tako, da ob vklopu sistema pritiskamo na tipko F8, dokler se nam ne pokaže okno z možnostmi zagona, kjer izberemo Safe Mode.

:: CheckDisk in Defrag
Ob upočasnjenem delovanju računalnika priporočamo, da pregledate in ponovno sestavite drobce datotek, ki so razdobljeni po površini diska. To storite tako, da odprete Moj računalnik, z desnim miškinim gumbom kliknete na disk, ki ga želite pregledati, nato kliknete Lastnosti, zavihek Orodja in nato disk preverite s prvimi dvemi orodji "Preverjanje napak" in "Defragmentacija". Priporočamo uporabo teh orodij vsaj 1x mesečno. Disk lahko pregledate tudi tako, da kliknete na START - Run/Zaženi - vtipkate cmd - in nato vtipkate CHKDSK.

:: Netstat in Nbtstat
Kdo je povezan na vaš računalnik lahko ugotovite tako, da zaženete CMD (START - zaženi - cmd) in vtipkate Netstat -a in Nbtstat -a (NetBIOS).

:: Particije
Particije so razdeljeni deli diska (npr. C:, D:, E: ). Priporočamo vam uporabo vsaj dveh particij, na eni imejte nameščene Windowse, na drugi pa programe in vaše dokumente, tako da boste lahko ob morebitnem formatiranju formatirali samo eno particijo, druga particija pa bo ohranila vaše podatke. Particije lahko naredite ob sami namestitvi Windows XP ali pa si pomagate s kakšni orodjem (npr. Partition Magic). Previdno !

:: Internet Explorer mi ne deluje. Kaj sedaj?
Brez panike. Najprej zbrišite vse piškote, zgodovino in začasne internetne datoteke (Nadzorna Plošča - Internetne nastavitve) - Delete Files, Delete Cookies, Clear History (zbriši datoteke, piškotke, počisti zgodovino). Če vam brskalnik še vedno ne dela, si omislite alternativni brskalnik (npr. Mozilla Firefox) in si oglejte Microsoftovo stran za podporo.

:: Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint...) mi ne dela. Kaj sedaj?
Preprosto. Omislite si brezplačen paket OpenOffice, ki je tudi poslovenjen. Dobra
brezplačna alternativa Microsoftovemu Officeu.

:: Vprašanja nam lahko posredujete na email in brezplačno vam bomo poskušali odgovoriti. Rubrika Nasveti se bo redno dograjevala.

*podjetje Veha.net in njene podstrani (Spletni Portal Primorske, *.fraj.net) ne sprejemajo nobene odgovornosti za morebitno škodo, izgubo podatkov ali napako pri uporabi programske opreme, ki je objavljena na tej strani. Večina programov je bila testirana, vendar podjetje Veha.net nikakor ne zagotavlja pravilnega delovanja programske opreme po namestitvi na vaš računalnik.

 

 

 

©Veha.net 2005-2006